Komentáře

Pokus: krystalizace soli — 5 komentářů

    • Ano, doopravdy to funguje. Roztok ale musí být opravdu plně nasycený, to znamená je potřeba přidávat sůl do vody tak dlouho, až se přestane rozpouštět, v textu je to popsáno.
      Předpokládám, že když jsme chtěli krystaly zvětšit, udělali jsme chybu právě v nasycenosti roztoku, kdy jsme na poloviční množství vody dali i poloviční množství soli. To byla chyba, voda zůstala více sladkou a tak se nám krystaly rozpustily. Pokus jsme už ale neopakovali.
      Mimochodem, prameny říkají, že když se místo soli použije cukr, krystaly jsou větší a hezčí – ale to nemáme ověřeno, bylo by zajímavé, kdyby to někdo zkusil a poslal referenci ke srovnání.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *